maanantai 4. heinäkuuta 2016

Onko lentoposti postihistoriaa?

Kansainvälisen filatelistiliiton postihistorian näyttelysäännöissä ei ole mukana lentopostia, koska sille on omat näyttelysääntönsä. Postimerkkinäyttelyissäkin on erikseen postihistorian luokka ja lentopostin luokka, joka kattaa yleensä myös astrofilatelian (avaruuspostin). Silti lentoposti on mielestäni postihistoriaa siinä missä esimerkiksi laiva- ja rautatiepostikin.


Lentopostissa lähetetty pikajakelukirje Huvudstasta Ruotsista 24. marraskuuta 1945 Helsinkiin, jonne kirje on saapunut 26. marraskuuta 1945. Kirjeen lähettämisestä lentopostissa kertoo kuoren vasemmassa yläkulmassa oleva sininen LUFTPOST – PAR AVION -lipuke.

Lentopostilla tarkoitetaan postia, joka on kuljetettu ainakin osan matkaa ilmateitse. Lentopostia on muun muassa lentokoneilla, helikoptereilla, ilmalaivoilla ja kuumailmapalloilla kuljetettu posti. Ensilentopostilla tarkoitetaan sellaisia postilähetyksiä, jotka ovat kulkeneet tietyn lentoreitin ensimmäisellä virallisella lennolla; ensilentopostin tunnistaa tavallisesti postilähetykselle leimatusta ensilennon erikoisleimasta.


Lentopostissa lähetetty kirje Matamatasta Uudesta-Seelannista 3. marraskuuta 1958 Haminaan, jonne kirje on saapunut 12. marraskuuta 1958. Kirjeen lähettämisestä lentopostissa kertoo nimenomaan lentopostia varten painettu kirjekuori. Kuoren vasemmassa yläkulmassa on teksti AIR MAIL ja kuoren reunoja kiertää lentopostin tunnusmerkkinä käytettävä puna-sininen raidoitus.

Nykyään suurin osa postista eri maiden välillä kuljetetaan lentokoneilla, kun taas aikoinaan lentoposti oli vähemmän käytetty kuljetusmuoto ja siitä piti maksaa erillinen postimaksu. Myös valtioiden sisällä kulkee nykyään paljon lentopostia, kun on kyse pitkästä kuljetusmatkasta. Tästä syystä yleensä vanhimmat lentopostilähetykset ovat kaikkein harvinaisimpia ja arvokkaimpia.

Lisää luettavaa aiheesta:
Kansainvälisen filatelistiliiton (FIP) lentopostikomissio: www.fipaero.org
Örjan Lüning: Luftpostens historia i Norden – The History of Airmail in Scandinavia, 1978

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti