torstai 21. heinäkuuta 2016

1. ja 2. luokka poistuvat kotimaan kirjepostista

Uutisista on saatu lukea ja kuunnella, että kotimaan kirjepostissa tapahtuu merkittävä muutos vuoden 2017 alussa. Nimittäin jako 1. ja 2. luokan kirjeisiin poistuu; jatkossa kotimaan kirjeet kulkevat yhdellä ja samalla postimaksulla, toki postimaksu määräytyy edelleen kirjeen painon mukaan.

Kotimaan postiin jako 1. ja 2. luokan kirjeisiin tuli vuonna 1984. Luokkien pääasiallinen ero on siinä, että 2. luokan kirjeen kulkuaika on vähän pidempi kuin 1. luokan kirjeen, jolloin 2. luokan kirjeen postimaksu on edullisempi kuin 1. luokan kirjeen. Nykyään on monessa paikassa oma postilaatikko 1. luokan kirjeille ja oma postilaatikko 2. luokan kirjeille; saa nähdä, tehdäänkö 2. luokan postilaatikoista 1. luokan laatikoita vai poistuvatko ne kokonaan katukuvasta.

1. ja 2. luokan kotimaan postimaksujen kehityksestä vuosina 1984–2016 saisi koottua mielenkiintoisen postihistoriallisen kokoelman, joka olisi nyt Postin julkistaman uudistuksen jälkeen erittäin ajankohtainen. Koska kyse on uudemmasta postihistoriasta, niin kohteetkin ovat edullisia. Näin ollen tällainen kokoelma olisi oivallinen myös postihistoriasta kiinnostuneelle nuorisofilatelistille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti